Vilken kräfta ska man välja?

  • av

Vad ska man då välja för kräftor när det blir dags för kräftfest? Det är oftast en smaksak. Fiskar man själv så är ju valet givet redan och ska man köpa finns en mängd att välja bland.

På Västkusten är det många som föredrar havskräftor eftersom det alltid varit naturligt där. En del menar till och med att insjökräftor har en smak av dy och smutsigt vatten. Det håller förstås inte insjö-fiskande kräftälskare med om.

För hur det än är så i resten av Sverige så är det insjökräftor man äter vid en kräftfest i de allra flesta fall.

Svenskt

Man äter oftast inte kräftor så många gånger om året så när man väl äter kan man gott satsa på de svenska. De är oftast mycket dyrare men det känns oftast bättre i både gom och hjärta.

Man kan ju faktiskt köpa både ock om man är många och det blir väldigt dyrt.

Ska man tillaga kräftorna, kanske en soppa eller paj, så spelar det mindre roll om de inte är svenska.

Om man fiskat egna kräftor och har kokat dem efter alla konstens regler så är det även viktigt att kyla dem snabbt och rejält. Det kan man göra genom att ställa den stora grytan i diskhon och fylla hon med kallt vatten och kylklampar. Sen kan du bara lämna dem så tills det är dags att avnjuta dem på kvällen, då häller man bort lagen.

Om man istället ska njuta dem vid senare tillfälle och vill frysa in så ska man använda stora behållare och kräftorna måste täckas av spad, annars kommer de inte att hålla länge.

Även om man inte fiskar själv så kan man få tag på levande kräftor. Kolla hos fiskhandlaren eller se om din livsmedelsbutik kan beställa hem om du är ute i god tid.

Havskräftor

Den på västkusten populära havskräftan är mindre och smalare och nära släkt till hummern.

På västkusten kan man få dem färska året runt eftersom fisket sker alla årstider där.

Man säger att den smakar bäst under augusti och september men det kan vara något man inbillar sig också just för traditionen om kräftpremiären.

Havskräftan fiskas både med bur och med bottentrål, den lever på ett djup omkring 30-40 meters djup. Den största delen av de uppfiskade kräftorna är med bottentrål som skadar såväl havsbotten som skalet på kräftorna.

30% av havskräftorna fiskas med bur och resten med bottentrål som kan skada såväl havsbotten som kräftornas skal.

Det finns en stor skillnad i tillagningen mellan flodkräfta och havskräfta, man använder i regel  inte krondill när man kokar havskräftor utan bara själva saltlagen. Havskräftan har även en lite mildare smak.

Flodkräfta – det är den många anser vara absolut godast men den har dessvärre minskat kraftigt i antal på grund av kräftpesten.

Signalkräfta – Kommer från Nordamerika och är resistent mot kräftpest men kan  bära på smittan. Namnet kommer från den vita fläcken på framklon.

Turkisk smalklokräfta – importeras från Turkiet och sägs vara väldigt bra om man producerar den rätt.

Röd sumpkräfta – importeras från Kina, växer snabbt och blir jumbostor på 4-6 månader.