Kräft – och skaldjursrätter i världen

  • av
Kräft - och skaldjursrätter i världen

Kräftor och skaldjur är en delikatess världen över och idag kan man göra många olika maträtter med skaldjur. Förutom rätter så går det att äta de precis som det är, som också är väldigt vanligt. I Sverige arrangerar man varje år något som kallas för kräftskiva. Då äts det både kräftor och räkor, precis som de är. Till detta brukar det serveras olika tillbehör så som aioli och västerbottenpaj. Kräftskivorna brukar oftast äga rum i augusti varje år då skaldjuren är som bäst.

Även om det inte är kräftsäsong kan man göra många rätter med kräftor, samt andra skaldjur. Det är väldigt vanligt att ha skaldjur i soppor och grytor exempelvis. Dock har man tagit fram många andra recept på hur man kan tillaga skaldjur. Hela tiden utvecklas mat och rätter i hela världen och därför hittar man nya recept väldigt ofta.

Räkor

Räkor är också väldigt vanligt att äta, antingen som de är eller i olika rätter. Det finns exempelvis olika soppor där man använder sig av räkor. Förutom soppor kan man ha räkor i wok, grytor, till pasta och ris, samt i lasagne. Räkor är dock en känslig råvara och kan bli sega om de inte tillagas rätt. När man hanterar räkor, liksom andra skaldjur bör man använda de i slutet på matlagningen eftersom de då får bäst smak, samt konsistens. När man gör en skaldjursrätt skall man alltså börja tillaga alla andra råvaror först, för att till sist lägga i skaldjuren. Det är viktigt att tänka på när man gör skaldjursrätter.

En annan rätt som är väldigt populär är Toast skagen. En Toast skagen är helt enkelt en röra som innehåller skaldjur, framför allt räkor. Röran läggs på en macka som sedan serveras med en dillkvist och en citronskiva. Denna rätt är vanligt förekommande som förrätt. Det vanligaste och det klassiska receptet är att skagenröran innehåller räkor, men på senare tid har man även blandat i kräftor, alternativt endast kräftor.

Hummer

Hummer

Ett annat vanligt skaldjur som man äter är hummer. Med hummer, liksom andra skaldjur är det också viktigt att tillaga den rätt eftersom den annars kan bli seg i konsistensen. Hummer är väldigt vanligt att gratinera i ugnen, samt att smörsteka. Den äts ofta som den är, men även hummern används i mycket soppor och grytor. Hummer hör till en lyxigare variant av skaldjur och serveras på väldigt många restauranger som en lyx rätt runtom i världen. Andra rätter som hummer förekommer i är exempelvis lasagne, hummerpasta, samt sallader och mycket mer.

Fisk och skaldjur

Andra rätter som är vanligt förekommande är att man kombinerar fisk och skaldjur i rätten. Fisk och skaldjur passar väldigt bra ihop, därför finns det väldigt många rätter där dessa två råvaror kombineras. I vissa rätter kan man också toppa rätten med skaldjur, exempelvis räkor och/eller kräftor. Om man till exempel gör en fisksoppa kan man avsluta rätten med att toppa den med räkor. Det gör inte bara att soppan blir godare, utan det är även en fröjd för ögat.