Handbok i kräftskiva

  • av

Även om själva kräftpremiären sedan länge är borttagen så är det fortfarande många som håller sig till traditionerna när det kommer till kräftskiva. Och visst är det lite så att kräftorna smakar bäst i augusti och september, det hör liksom till då.

När det kommer till att välja kräftor till kräftfesten så kan man alltid kolla i tidningar och på internet eftersom många kräft-tester görs varje år. Man kan handla allt från färska kräftor till frysta kinesiska, man kan till och med köpa små paket med bara kräftstjärtarna där det mesta köttet finns. I vissa djupfrysta paket finns även ett mindre paket med extra, stora klor. Dock, ska du bjuda till kräftfest så köp inte paket med enbart stjärtar…det är hela grejen med att äta kräftor som är kul, inte bara ta ut köttet och äta sig mätt.

Det handlar mycket om det visuella med, lägg upp kräftorna vackert på stora fat, kanske något med flera våningar. Kanske vill man även inhandla lite räkor till också. På det sättet kan uppläggningarna bli ännu häftigare.

Halvt kilo kräftor

Augustimörkret har sänkt sig, bordet dukat i kräftinspirerad stil. Den hemmagjorda snapsen är isande kall, stämningen är hög och alla är redo att njuta ett gäng kräftor som vackert väntar på uppläggningsfatet dekorerade med färsk krondill.
I snitt äter svensken ett halvt kilo kräftor per år, men det är nyttigt och borde vara mer. Vi måste nog tänka längre än att det alltid måste vara kräftskiva för att vi ska äta. Kräftor som mat borde få ta större plats i vardagen med.

Har man kräftskiva så passar det bra med västerbottenostpaj, lagrade ostar, kex, rostat bröd eller baguette och sås, vitlökssås och rhode island, båda hemmagjorda givetvis.

Snapsen hör till och det roligaste är när man blandat den själv med malört och johannesört och sedan fyllt upp på en flaska där man gjort sin egen etikett.

Om det är under en period som man kan sitta utomhus i trädgården så är det väldigt mysigt om man dekorerar med lyktor och lampor på kräfttema, och att alla servetter och tallrikar går i samma stil, och hattarna förstås!

Dukning

För att göra det enkelt så använd engångstallrikar (inte miljömässigt okay dock men kanske ett undantag per år är okej) så kan man snabbt och enkelt rensa bordet efteråt.

Glöm inte att ställa ut skålar eller tallrikar för att lägga allt skal, det bör finnas speciella skålar för skalet eftersom man givetvis tar reda på det för att koka buljong på!

Man får heller inte glömma att köpa eller tillverka haklappar till gästerna, för det blir söligt det är ett som garanteras. Och lite gulligt blir det med festklädda, glada människor iklädda små fåniga hattar och haklappar, och det härliga är att alla är på samma nivå.

Vill man inte sätta ihop ett sånghäfte med snapsvisor själv så kan man alltid hitta det på nätet och bara skriva ut. Roligast är förstås om man gör ett eget unikt sånghäfte.