Guide till att äta kräftor

  • av

Det är med kräftor lite som med surströmming också, man kan vara osäker på hur man egentligen ska äta det om man inte är så van. Det går givetvis alltid att säga rätt ut att man inte vet hur man ska äta, man kan göra det till en rolig grej. Det finns dock en hel del saker man kan lära in redan innan det är dags för kräftskiva. Om man är en uppfinningsrik värd som vill göra det där lilla extra så kan man faktiskt leta fram en youtube-video om hur man ska äta kräftor eller något liknande. Det kan vara en kul grej att inleda kräftskivan med. Då behöver inte nybörjarna känna sig utanför heller.

Instruktionsvideo

Så om du vill komma lite förberedd till din första kräftskiva eller om du vill förbättra din teknik så kommer några tips här. Var beredd på att slurpa och suga.

Första frågan kan vara vilken kräfta man ska välja från det dignande fatet. Alla får sina favoriter, en del föredrar kräftor med stora klor och andra honor med mycket rom. När man väl fiskat upp en kräfta från fatet så är nästa fråga – ska man ta klor, huvud eller stjärt först?

Det första man gör är att kolla vart magen är på djuret, där kan man sedan suga i sig massor av den goda lagen som man låtit dem dra i.

Sen är det dags att börja dra och pilla i kräftan.

www.public-domain-image.com (public domain image)

Våga äta allt

Först bryter du loss de största benen från kräftans kropp. Direkt efter kan du suga både ur själva benet men även i hålet på kroppen där benet satt. På båda ställen finns oftast mycket av den goda lagen. Efter att man lossat benet och sugit ur så bryter  man av så att klon lossnar från benet. För att komma åt köttet inuti klon finns det lite olika tekniker. Man kan prova att vicka den lilla lösa klon i sidled ett flertal gånger tills den lossnar. Då drar man försiktigt ut den med köttet fäst på. Om det inte funkar så kan man använda en speciellt liten kniv för att skära upp klon eller ta en nötknäckare. Att använda tänderna fungerar också om inte skalet är för hårt.

När klorna är avklarade så kan man ge sig an kräftsmöret, något som inte alla uppskattar dock. Andra menar att det är bästa på hela kräftan.

Vill du äta det så håll ena handen runt magen och dra sedan loss huvudet. Kräftsmöret finns sedan i skölden strax bakom ögonen så dra loss skölden och pilla ut det starkt gula smöret.

Största biten, stjärten, sparar man till sist! Man bryter loss skölden/flikarna av skalet åt sidan och bryter det upp över ryggen, utan att skada det fina köttet. Ta där uppe närmast där magen satt först, sen när man fått loss så kan man försiktigt dra ur det sista så man får en hel bit.

Glöm inte dra bort den svarta tarmen som sitter över ryggen på kräftan. Ät sedan biten eller ge dig på ett helt gäng andra kräftor för att kunna äta alla på en gång.