Bästa recept med kräftor

  • av

Finns det något svenskare än att äta kräftor en sen augustikväll tillsammans med vänner, dilldoften ligger tät och du kanske har en snaps i handen. Arkeologiska utgrävningar har visat att våra förfäder ifrån forntiden faktiskt var lika glada i att äta kräftor som dagens svenskar är. Kräftätandet fick dock en liten nedgång under tiden då Sverige blev kristnat men vi var snart tillbaka på samma nivå som tidigare. Ser man framåt under 1500–1700 talet så åts kräftor endast av de lite finare folken, såsom adeln och kungafamiljen. Dock åt man kräftor på ett lite annat sätt då än vad man ofta gör idag då det handlade mycket om bland annat olika mousse, pastejer och patéer.

Kräftskivan

I början av 1800 talet började man äta kräftor på samma sätt som man gör idag, kräftorna kokades i krondill och åts kalla och på 1930 talet var en kräftskiva en helt normal företeelse i alla samhällsklasser i Sverige. Att det blev ett relativt vanligt förekommande fenomen i de svenska hemmen har att göra med importen av kräftor ifrån bland annat Turkiet och Kina. Priserna pressades nedåt och helt plötsligt hade alla samhällsklasser i Sverige råd att äta kräftor.  Att göra och att äta en kräftskiva är vi relativt ensamma om i världen men dock kan vi finna den i andra delar av norden såsom hos finlandssvenskar i Finland och även i vissa delar av Norge.

Tillbehör till en klassisk kräftskiva är naturligtvis västerbottenpaj men också baguette eller knäckebröd.

Annorlunda kräftrecept

Som tidigare nämnt är vi i Sverige relativt ensamma om att äta kräftskiva och vi är också relativt ensamma om att även äta kräftor på annat sätt. Men man kan enkelt laga till kräftorna på lite annorlunda vis genom att laga dem ”cajun style” vilket är ett kryddigt och ett lite rustikt sätt att laga till kräftor på. Vill man kan man också woka kräftorna i vitlök, sambal oelek, vin och persilja. Det blir definitivt ett annorlunda inslag på festen.

Det finns dock mycket recept när det handlar om att laga mat med kräftor. Pajer, diverse krämiga såser till pasta och sallad är många andra klassiker när det kommer till tillagning av kräftor. Och spara alla kräftskal! Dagen efter en lyckad kräftskiva kan det vara smart och såklart mycket gott att koka soppa på kräftresterna. Det är också enkelt att göra en buljong på skalen tillsammans med lite örter, grönsaker och olja. Buljongen kan du sedan frysa in för att använda som smaksättning i till exempelvis risotto eller olika gratänger när det väl är dags.

Buljongen kan du också använda till soppa, med eller utan hela kräftor i. En god soppa med smak av kräftor görs gärna med buljong, grädde, tomat, vitt vin, konjak, timjan, vitlök och saffran. Har man fortfarande inte bestämt sig för vad man ska laga med kräftorna är en enkel paella med kräftor ett riktigt säkert kort. Man lagar enkelt till en fantastisk paella med den kanske något udda kombon kyckling, kantareller, saffran och kräftor. Vad kan gå fel?